H.1245 (1829) yılında Kastamonu῾nun Seydîler (Seyyidler) köyünde doğdu. Babası tüccardan Ahmed Ağa῾dır. Üç yaşında İstanbul῾a gelen Şevki Efendi, dayısı Râgıp Paşa Kütüphânesi hâfız-ı kütübü Mehmed Hulûsî Efendi (ö. 1291-1874)῾den sülüs ve nesih yazılarını meşkederek me῾zun oldu. On iki yaşında icâzet aldığı zaman, dayısının: ‴Oğlum, yazıyı ben bu kadar öğretirim. Bundan ilerisini Mustafa İzzet Efendi῾den ve diğer hattâtlardan öğren.‴ demesi üzerine Şevki Efendi: ‴Ben sizden başka hocaya gitmem.‴ Cevâbını vermiş. Hoca Efendi bu ihlâs ve samîmiyet karşısında müteessir olup ağlamıştır.
Şevki Efendi uzun seneler, san῾at aşkiyle Hâfız Osman ve İsmâil Zühdî῾nin yazılarını tedkîk ederek ruhlarından feyz almış, onun bu teslîmiyet ve azmine ilâhi bir himmet de erişerek hattın bütün sırlarına vâkıf olmuştur. Kendisinin: ‴Yazıyı bana rüyâ âleminde öğrettiler.‴ demesi, elde ettiği başarının Allah῾tan olduğunun açık ifâdesidir. Muâsırı meşhur Hattat Sâmi Efendi onun hakkında; ‴Hattatların içinde kendi hâlinde, hâluk, san῾atında mâhir olarak onu bilirim. Şevki Efendi fenâ yazmak istese yazamaz. Elinden fenâ hat çıkmaz.‴ demiştir.
Harbiye Nezâreti Mektûbî Kalemin῾deki aslî vazîfesi yanından hayâtı boyunca Harbiye Nezâretine baÄŸlı MenÅŸe-i Küttâb-ı Askerî Mektebi῾nde ve Yıldız῾da II. Abdülhamid῾in ÅŸehzâdelerine yazı hocalığı yaptı. Åžeyh vâdisinde Hâfız Osman, Ä°smâil Zühdî ve Râkım῾dan sonra gelen Mehmed Åževkî Efendi, sülüs ve nesih yazılarına en güzel nisbetlerle son ÅŸeklini vermiÅŸ, bütün Ä°slâm dünyâsında benimsenen kendi üslûbunu ortaya koymuÅŸtur. Harflerdeki vuzuh, üslûbunun en önemli vasıflarındandır. YetiÅŸtirdiÄŸi talebeleri arasında Filibeli Ârif Efendi (ö. 1327/1909), Fehmi Efendi (ö. 1915), Rifat Efendi (ö. 1949), Pazarcıklı Mehmed Hulûsi ve Ziyâeddin efendiler baÅŸta gelir.
13 Şaban 1304/7 Mayıs 1887῾de vefat eden Şevki Efendi Merkezefendi Kabristanı῾na defnolundu.
Şevki Efendi, sanat dünyâmıza husûsî koleksiyon ve müzelerde bulunan mushaf, Delâilü῾l-hayrât, hilye, levha, kıta ve murakka῾ şeklinde pek çok eser bırakmıştır. Kubbealtı Neşriyâtı arasında yayınlanan sülüs-nesih meşk murakkaı Şevki Efendi῾nin hat sanatında kemâlini temsil eden en güzel eserlerindendir.
Kaynak: Hikmet.net