İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, Geleneksel Türk-İslâm Sanatları῾ndan Hüsn-i Hat sanatının son dönem üstadlarından Hâmid Aytaç῾ın vefatının 30. Yılı münasebetiyle bir anma programı düzenledi.
Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi῾nde gerçekleştirilen ve ‴Vefatının Otuzuncu Yılında Hattat Hâmid Aytaç‴ başlıklı programda, Aytaç῾a ait eserlerden ve ona dair fotoğraflardan oluşan bir sergi düzenlendi, Aytaç῾ın hayatının özetlendiği kısa bir slayt gösterisi sunuldu ve panel düzenlendi.
Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Uğur Derman῾ın yaptığı panele konuşmacı olarak Hâmid Aytaç῾ın rahle-i tedrisinden geçmiş isimler; Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Prof. Dr. Savaş Çevik, Hasan Çelebi ve İsmail Yazıcı katıldı.
Programın açılışında bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü Şevket Demirkaya, asırlık çınarları anma programlarının devam ettiğini belirterek, ‴Sanatımızın, edebiyatımızın, kültürümüzün geçmişten günümüze devamını sağlayan, tabii kendi alanında duayen olarak ifade edebileceğimiz büyüklerimizi anmak, bizim için büyük bir şeref‴ diye konuştu. Abidevî şahsiyetlerin, yetiştirdikleri öğrencilerle de kültür dünyamıza çok büyük bir miras bıraktıklarına işaret eden Demirkaya, ‴Anılmak istiyorsanız, değerlerinizi unutmayacaksınız‴ dedi. Demirkaya῾nın konuşmasının ardından panele geçildi.
Panelin açış konuşmasını yapan Oturum Başkanı Prof. Dr. Uğur Derman, hat sanatının, özellikle İstanbul῾un fethinden sonra 5 asır içerisinde 20. asra ulaştığını ve 20. asırda yetişen hat sanatkârlarının, bu sanatın son noktasını yakaladıklarını ifade etti. Derman, Hâmid Aytaç῾ın da, yetişen son hattatların en sonuncusu, Osmanlı bakıyyesi olan büyük bir sanatkâr olduğunu, bu bakımdan da yeni nesillere tanıtılmasında fayda gördüklerini söyledi.
Prof. Derman, Hâmid Aytaç῾la nasıl tanıştığını özetledikten sonra, sözü konuşmacılara bıraktı.
‴Hattat Hâmid Aytaç Kitabı‴nı hazırlayan İsmail Yazıcı, Aytaç῾la tanışmasını anlattı, Aytaç῾ın hayatını, kendi tanıklıklarıyla birlikte özetledi.
Hasan Çelebi, Prof. Dr. Hüsrev Subaşı ve Prof. Dr. Savaş Çevik de, Hâmid Aytaç῾a dair hatıralarını anlattılar.
Yeni camiler yapılır ama yeni Hâmid῾ler bulunmaz
Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, hat sanatının son üstadı Hâmid Aytaç῾ın eserlerinin kıymetinin bilinmediğini belirterek, Kocatepe Camii῾nin hat levhalarını yazması istenen Hâmid Aytaç῾ın istediği ücretin fazla bulunduğunu hatırlatarak, sitemini dile getirdi. Prof. Subaşı, şöyle konuştu:
‴Kocatepe Camii῾nin yazıları yazılırken de Hocadan bir rakam istemiÅŸler. Ankara Kocatepe Camii; Cumhuriyet tarihinin en büyük eseri olacak, böyle bir amaçla yola çıkılmış. Hocaya dedikleri söz ne biliyor musunuz? ‘Senin bu istediÄŸin rakamla yeni bir cami yaparız῾. Yeni bir cami yaparsın aÄŸabeyciÄŸim ama bir daha Hâmid῾i bulamazsın. Cumhuriyet tarihinde yaptığımız camilerin yüzde 95῾ini, Sinan, toprağından ayaÄŸa kalksa bir gecede yıktırır. O kadar büyük bir kopukluk söz konusu ki… Sen nerede bulacaksın Sinan῾ı bir daha, nerede bulacaksın Hâmid῾i bir daha…‴
Programın sonunda İsmail Yazıcı, izleyicilere hediye edilen ‴Hattat Hâmid Aytaç Kitabı‴nı imzaladı.
Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Kaynak: İBB Kültür A.Ş.