Ä°stanbul, bir medeniyet merkezi olarak birçok sanata merkezlik yaptığı gibi, hüsn-i hatta da beÅŸiklik yapmıştır. Ä°stanbul, ‴Kur῾ân Mekke῾de indi, Kâhire῾de okundu, Ä°stanbul῾da yazıldı‴ sözünü söyletecek ÅŸekilde hat sanatında bir üslûbun merkezi olmuÅŸtur. Hat sanatına bir ‴İstanbul Sanatı‴ dense yeridir. Burada kuvvetli bir gelenek tesis edilmiÅŸ, hat sanatının en güzel örnekleri burada toplanmıştır. Bu geleneÄŸi tesis eden sanatkârlara ufak bir cemîle bu kitap aslında…
Birçok sanatkâr bu yolda ellerinden gelen gayreti göstermiş, bayrağı daha yükseklere çıkarma hedefi içerisinde olmuşlardır. Amasya, Edirne ve Bursa῾da yeşeren filizler İstanbul῾da koca bir çınara dönüşerek dünyanın her yerine dallarını uzatıvermiştir. İstanbul῾da ilgi ve destekle oluşan yeni üslûp büyük hüsnü kabulle ve hızla dünyanın diğer bölge ve şehirlerinde geniş mâkes bulmuştur.
Bu zengin birikime katkı sağlayan 100 İstanbul Hat sanatkârı, İstanbul῾un 100῾leri projesi çerçevesinde Dr. Süleyman Berk tarafından ele alınarak kitaplaştırıldı. Kitapta, İstanbul doğumlu yahut İstanbul῾da sanatını icrâ etmiş sanatkârlar yanında, İstanbul dışında yaşamakla birlikte İstanbul῾a sanatlarıyla tesir etmiş hat sanatkârları bulunmaktadır. Hattat Yahya Sûfîler, Ali Sûfîler, Şeyh Hamdullahlar, Ahmed Karahisârîler, Hâfız Osmanlar, İsmâil Zühdîler, Râkımlar, Mahmud Celâledinler, Sâmi Efendiler, Yesârîler, Şevkîler, Şefikler ve daha yüzlerce isim bu sanatın öncüleri olmuşlardır. Bu öncü isimlerin etrafında binlerce isimden oluşan halkalar teşekkül etmiştir.
Kitapta sanatkârların yaşadıkları asırlara göre sıralanmış, biyografileri kısaca ve ana hatlarıyla yer almıştır. Hattatların çalışmalarından örnekler verilerek, okuyucunun konuyu rahat bir şekilde takip etmesi sağlanmıştır. Kitap, İstanbul῾un 100῾leri konseptinde hazırlandığı için, sanatkârlar zorunlu bir tasnife tabi tutulmuş.  Hattat Ali b. Yahya Sûfi ile başlayan kitap, 2006 yılında kaybettiğimiz Hattat Prof. Dr. Ali Alparslan῾la son bulmuş. Kitapta bulunan sanatkârlarla ilgili daha geniş malumat edinmek isteyenler için Kaynakça yol gösterici olabilecektir.
Kitapta, Sami Tokgöz, Mehmet Çebi, Ahmet Avlanmaz, Bilâl Sütçü, Abdurrahman Depeler ayrıca Türk ve Ä°slâm Eserleri Müzesi koleksiyonlarında bulunan eserlerden faydalanılmış. Kitabın fotoÄŸraflarının tamamına yakını fotoÄŸraf sanatkârı Mustafa Yılmaz tarafından çekilmiÅŸ. Genç fotoÄŸraf sanatkârı Mahmud Enc de katkıda bulunmuÅŸ… Kitap, kaynakça ile birlikte 184 sahife…